Inspiratie

5 tips om u te helpen type 2 diabetes te verslaan

Wist u dat diabetes type 2 bij de meeste mensen kan worden voorkomen of uitgesteld? Dat is geweldig nieuws, want met zo veel mensen die aan de ziekte en de beangstigende bijwerkingen ervan lijden, is onderzoek naar betere behandelingen en preventie nog nooit zo belangrijk geweest. De prevalentie van type 2 diabetes blijft wereldwijd stijgen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het aantal mensen met type 2 diabetes bijna verdubbelen van 135 miljoen in 2030 tot 305 miljoen in 2035 als gevolg van toenemende obesitas en een zittende levensstijl. En helaas wordt de diagnose vaak gesteld wanneer de ziekte in een vergevorderd stadium is, waardoor behandeling moeilijker en uitdagender wordt. Laat dit u niet overkomen! Er zijn veel manieren waarop u uw risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes kunt verminderen door het aannemen van eenvoudige routineveranderingen die de gezondheid en het welzijn op lange termijn ondersteunen.

Change your diet

Een van de meest effectieve en makkelijkste manieren om diabetes type 2 te voorkomen en te beheersen is door een diëtist diabetes type 2 in te schakelen. Denk er eens over na: je bent wat je eet! Een gezonde, evenwichtige voeding met veel vezels, groenten, peulvruchten en volkoren granen kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de weerstand van je lichaam tegen infecties te versterken. Aan de andere kant kan een hoge inname van suiker, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten, die vaak te vinden zijn in bewerkte voedingsmiddelen, je risico op diabetes type 2 en andere ernstige gezondheidsaandoeningen verhogen. Dus hoe begin je? Eenvoudige veranderingen in uw eetpatroon kunnen een groot effect hebben. Probeer meer verse en gezonde voedingsmiddelen te eten, zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten, en minder bewerkte en dierlijke vetten. Let ook op de grootte van uw porties!

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige aerobe lichaamsbeweging kan u niet alleen helpen uw risico op diabetes type 2 te verminderen, maar ook de progressie van de ziekte vertragen. Lichaamsbeweging kan niet alleen uw bloedsuikerspiegel beter onder controle houden, het kan u ook helpen gewicht te verliezen en uw algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beveelt 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week aan voor een optimale gezondheid. Dat is ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging 5 dagen per week, of een uur per dag. Het is aangetoond dat frequentere lichaamsbeweging, zoals dagelijkse aërobe lichaamsbeweging, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 sterker vermindert dan minder frequente lichaamsbeweging. En als u al diabetes type 2 heeft, kan regelmatige aërobe lichaamsbeweging helpen uw bloedsuiker onder controle te houden, uw bloeddruk te verlagen, uw risico op hartaandoeningen te verminderen en uw spieren, botten en gewrichten te versterken.

Beheers uw gewicht

Zwaarlijvigheid is de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2, dus het is logisch dat het handhaven van een gezond gewicht uw risico op het ontwikkelen van de ziekte kan verminderen. Volgens de CDC is overgewicht of obesitas verantwoordelijk voor bijna 80% van de diabetes type 2 gevallen in de VS. En hoewel het moeilijk te voorspellen is wie diabetes type 2 zal ontwikkelen, kunt u uw risico aanzienlijk verminderen door een gezond lichaamsgewicht te behouden. De beste manier om uw ideale gewicht te bepalen is het berekenen van uw body mass index (BMI). Dit is een eenvoudige formule die je lengte en gewicht gebruikt om te schatten hoeveel lichaamsvet je hebt. Een gezonde BMI ligt tussen 18,5 en 24,9, terwijl een BMI van 30 of meer als zwaarlijvig wordt beschouwd. Als je BMI boven de 30 is, loop je een groter risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Als uw BMI tussen 25 en 29 ligt, wordt u als overgewicht beschouwd. Als je eenmaal je BMI weet, is het makkelijk om een doel te stellen om gewicht te verliezen. Bijvoorbeeld, iemand die 1,90 m lang is en 220 kilo weegt, heeft een BMI van 30, wat als zwaarlijvig wordt beschouwd. Om hun risico op diabetes type 2 te verminderen, moeten ze ongeveer 5 kilo afvallen.

Controleer uw bloedglucose en A1C

Het controleren van uw bloedglucosegehalte (bloedsuikergehalte) en A1C-gehalte kan een belangrijk onderdeel zijn van de preventie en het beheer van type 2 diabetes. Regelmatige bloedglucosetests kunnen u helpen vroege tekenen van diabetes op te sporen, zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel, terwijl A1C-tests een langetermijnbeeld van uw bloedsuikercontrole kunnen geven. Idealiter zou uw A1C-niveau minder dan 6% moeten zijn, terwijl uw bloedglucosespiegel vóór de maaltijd lager dan 100 mg/dl en 2 uur na de maaltijd lager dan 140 mg/dl zou moeten zijn. Hoewel deze tests het begin van type 2 diabetes kunnen opsporen, worden ze niet als diagnostisch beschouwd. Ze kunnen uw arts ook helpen de juiste behandeling te vinden om uw bloedsuiker onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Hoewel het testen van uw bloedglucose en A1C-niveaus niet gemakkelijk of plezierig is, is het een belangrijk onderdeel van diabetesbeheer.

Zoek hulp bij een diabetesvoorlichter of arts

Als u risico loopt op diabetes type 2 of als de ziekte bij u is vastgesteld, is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken met een arts of diabeteseducator. Deze deskundige kan u gedetailleerde informatie geven over hoe u uw diabetes kunt beheren en uw risico op complicaties kunt verminderen. Hij kan u ook helpen realistische doelen te stellen en uw levensstijl te veranderen. Het is belangrijk te onthouden dat het beheersen van diabetes een levenslang proces is en niet ophoudt bij de diagnose. Zoals veel chronische ziekten, vereist het constante controle en aanpassingen van de levensstijl om goed te blijven.

Conclusie

Deze vijf tips kunnen u helpen uw risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes te verminderen. Als u al met de ziekte leeft, kunnen dezelfde strategieën u helpen uw risico op complicaties te verminderen. Wacht dus niet! Begin vandaag nog met het veranderen van uw dieet en levensstijl om type 2 diabetes te voorkomen of te beheersen. En als u de ziekte al heeft, kunnen deze tips u helpen uw diabetes te beheersen en uw risico op complicaties te verkleinen. beweging en voeding is heel belangrijk voor heel veel verschillende dingen. Zo kan je ook met een goede levensstijl leververvetting en andere symptomen voorkomen.